La meva cartera: Resum del primer semestre de 2024

Com qui no vol la cosa ja som a mitjans d'any, així que he decidit (tal i com ja vaig fer el darrer any i també l'anterior) fer un breu recap dels retorns de la meva cartera d'inversió al llarg dels sis primers mesos del 2024.

L'objectiu principal és avaluar si cal fer-hi algun reajustament o si tot està funcionant tal i com caldria esperar (tenint en compte el tipus de cartera i en comparació amb el que han fet els mercats). Bé, i també perquè reconec que em resulta una tasca força amena, com que ja tinc les dades mensuals (cada mes ho poso tot en un Excel) no em suposa cap esforç.

Tot això ho comparteixo (igual que les dades mensuals que comparteixo a Twitter) simplement per si pot ser útil a algun altre inversor o a algú que s'estigui plantejant si començar a invertir o no. Crec que pot servir per a que cadascú pugui avaluar comparativament la seva pròpia cartera i com s'ajusta a la seva tolerància al risc (o simplement per a tafanejar, cosa que em sembla la mar de lícita, jo també ho faig amb els pocs inversors que són prou transparents com per a compartir dades semblants).

Rendibilitat total del conjunt de la cartera: +7,5%

Començo amb la rendibilitat del conjunt de la cartera: els primers sis mesos del 2024 el retorn ha sigut un +7,5%. Això suposa una rendibilitat mitjana mensual del 1,2%, amb una volatilitat (mesurada com la desviació estàndard de les rendibilitats mensuals) del 1,5. Només un mes ha tancat en negatiu (abril, amb un -1,2%), la resta força bé (especialment març, amb un +3,15%).

Aquestes dades es corresponen amb una cartera amb una assignació estàtica d'actius. És a dir, a cada tipus d'actiu (renda variable, renda fixa, or i efectiu o equivalent) li vaig assignar un determinat percentatge sobre el patrimoni total de la cartera, els únics moviments que faig són per a mantenir els percentatges constants al llarg del temps mitjançant les aportacions periòdiques i els reajustament que faig de tant en tant.

L'assignació d'actius, que més endavant descriuré amb una miqueta més de detall, està a mig camí entre una mena de cartera permanent (els quatre actius principals que he esmentat abans dividits en part iguals, més info aquí) i una cartera Boglehead més clàssica (renda variable i renda fixa, més info aquí): 45% renda variable, 15% renda fixa, 10% or, 25% efectiu. El 5% que hi manca (si feu la suma) és el que destino a la cartera variable o especulativa.

Tenint en compte tot el que he descrit i l'excepcional comportament dels mercats (sobretot la renda variable i l'or), la conclusió que en trec és que els resultats s'ajusten al que cabria esperar, no crec necessari tocar res, simplement fer els reajustaments que calgui (vendre allò que hagi pujat més per a comprar allò que s'hagi quedat més enrere o que hagi caigut) per a mantenir els percentatges objectiu.

Rendibilitat carteres de fons d'inversió: indexada +10,6%, "mixta" +6,7%

Segueixo amb els principals components de la meva cartera d'inversió. Un dels principals (pel que fa al pes, ja que suposa un 50% sobre el total) són els fons d'inversió, on hi tinc la part que correspondria a la renda variable i la renda fixa (també tinc una miqueta en un parell de plans de pensions, però tenen un pes cada cop més irrellevant). Es pot dir que tinc dues carteres de fons ben diferenciades, una d'indexada (a l'entitat MyInvestor) i una altra "mixta" (a l'entitat Renta4) amb un "nucli" de fons indexats més altres fons de gestió activa i amb focus a diferents sectors i factors d'inversió.

Doncs la cartera indexada ha tingut un retorn del +10,6%, mentre que la cartera "mixta" del +6,7%. En general la cartera "mixta" ha tingut una miqueta més de volatilitat que la indexada. Per exemple, el pitjor més (abril) la cartera indexada va caure un -2,2%, mentre que la "mixta" va caure un -3,3%. Per contra, el millor més (febrer) la indexada va pujar un +3,3%, mentre que la "mixta" ho va fer una +3,7%.

Pel que fa a cadascun dels fons que porto en cartera, ho resumiré molt breument: els fons de renda variable global puja un gens menyspreable +15%, mentre que els de renda fixa segueix caient moderadament (un -1,5%). En ambdues carteres suposen un pes molt significatiu, sobretot en la indexada.

La renda variable emergent (que només porto a la cartera indexada) es recupera de les caigudes anteriors i ja porta un +10,6%. A la cartera "mixta" l'aposta regional és per Europa, a través d'un fons de gestió activa, que segueix (i ja porta uns quants anys així) per sota de la resta (+4,8% aquest darrer trimestre).

Els altres fons de gestió activa que han llastrat els rendiment de la cartera "mixta" respecte a la indexada són les apostes sectorials i d'inversió en factors, sobretot el fons de small caps (l'únic de renda variable que cau, un -1%) i el del sector salut (+3,9%). Es dóna la particularitat que aquest semestre tant el fons tipus growth com el tipus value ho han fet pitjor que l'índex general (+8,7% i +9,5% respectivament en comparació amb el +15% que ja he esmentat abans). Encara sort del fons del sector tecnològic, que havia apostat fort per NVIDIA, ha pujat un +25% per a així maquillar una miqueta el resultat de la cartera "mixta".

Si voleu saber el detall dels fons que composen cadascuna de les carteres aquí us deixo les entrades:

En resum: són coses que passen, de vegades ho fa millor una cartera i de vegades l'altra. Segueixo pensant que potser la cartera "mixta" ho pot fer una mica millor a llarg termini, sobretot en cas que vinguin èpoques més desfavorables per a la inversió. Veurem. En tot cas sempre cal estar alerta per si els fons de gestió activa fan coses estranyes i tractar de mantenir-ne les comissions (la única certesa que hi ha) com més baixes millor.

Rendibilitat or: +15,8% (pas mal)

Continuo amb l'or (recordem que suposa un +10% sobre el total de la cartera d'inversió), que segueix amb la seva tendència alcista. Aquest primer semestre ha pujat un +15,8% (en euros), no està gens malament, la veritat. És un actiu força volàtil, això sí, la desviació estàndard de les rendibilitats mensuals ha sigut un 4,1, amb una rendibilitat mitjana mensual del +2,5. A destacar el mes de març amb un +10,6%...

Hi inverteixo mitjançant un ETF i, cada vegada més, amb or físic en forma de monedes. La veritat és que li estic agafant una mica de vici a això de les monedes, m'agraden les que et permeten tenir un petit tros d'història a les teves mans. També, com a part positiva, amb una mica d'experiència i paciència, pots comprar-ne per sota de spot (el preu "oficial" al que cotitza l'or al mercat). Us deixo l'enllaç a una entrada on parlo de la inversió en or físic, per si voleu saber-ne alguna cosa més.

Rendibilitat efectiu: propera al 3%

Per últim, la part més conservadora de la cartera, a la que hi dedico un considerable 25% sobre el total: l'efectiu o equivalents. No he fet el càlcul exacte, però tenint en compte la remuneració dels dipòsits que tinc i de les lletres del Tresor que he anat adquirint, calculo que està lleugerament per sobre del +3%.

Poca cosa més a dir, únicament comentar la possibilitat de moure part del que actualment tinc en fons de renda variable a algun fons monetari en cas necessari (per allò que deia abans d'equilibrar pesos i vendre allò que hagi pujat més). Fins ara amb dipòsits i deute públic a molt curt termini en tenia prou, però en aquest cas crec que els fons monetaris són una opció més interessant per tal de diferir el pagament d'impostos (com sabeu, els fons són traspassables, no és paguen impostos pels guanys fins que es venen).

Cartera variable/especulativa: cada cop menys trading, crowdlending i criptos sense canvis

Com deia a l'inici, hi ha una petita part (un 5%) que el destino a la cartera variable o especulativa. La que em serveix per a jugar, vaja, ja que la resta està "en pilot automàtic".

A destacar, crec que ja ho he mencionat en alguna entrada anterior, que cada cop dedico menys temps i diners a fer trading, ja sigui amb accions, opcions o criptomonedes. Simplement no en treia gaire benefici (vull creure que, de manera global, he acabat més o menys breakeven) així que he dedicat el meu temps a altres aficions.

Tampoc he augmentat la meva exposició a criptoactius. Segueixo tenint un petit percentatge en BTC i vaig rotat la majoria de les altres criptomonedes (shitcoins que en diuen els maximalistes de Bitcoin) que tenia cap a Bitcoin i Solana (això darrer era una petita aposta especulativa).

També segueixo igual pel que fa al crowdlending, tot i que les rendibilitats han baixat una miqueta (ara mateix estic una mica per sobre del +10%), cosa que no acabo d'entendre gaire. Suposo que l'impacte dels tipus d'interès no s'ha notat gaire sobre aquesta classe de préstecs (ja tenien tipus prou alts) i, sobretot, les plataformes busquen major rendibilitat per a ells i han hagut de baixar els incentius que ens donaven als petits inversors per a posar-hi els nostres diners.


Doncs fins aquí el resum, espero que us hagi semblant interessant i que en pugueu treure alguna cosa útil. Per suposat, si teniu alguna pregunta o si voleu comentar alguna cosa endavant. També podeu comentar que tal us ha anat a vosaltres i, per suposat, també podeu criticar el que us sembli convenient (això de compartir la meva cartera també ho faig com una mena de proba, a veure què tal suporta les crítiques i si tinc prou arguments racionals per a defendre-la).


Comentaris

  1. Moltes gràcies per aquest post. Sincerament em serveix a mi perque tenim una visió similar (que no igual) en quan a la inversió.
    Tinc una cartera més enfocada a indexats globals (similar a la teva de MyInvestor), un fons de Cartera Permanent, alguna rèmora bancària en extinció i una mica de play money en fons actius.
    I amb resultats força similars. És un camí llarga, però si els resultats són bons, dóna gust caminar

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquesta mena de comentaris són els que més em motiven, si a algú altre li resulta mínimament útil el que escric ja estic satisfet, moltes gràcies!

      Elimina
  2. Gràcies per la informació. Des de fa uns mesos que sóc lector del blog. Recentment, he decidit de gestionar millor els diners, motivat---entre d'altres---per exemples com Els Calers. Gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies a tu pel comentari! Més motivació per a seguir escrivint!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada