Resultats 2022 de la meva cartera d'inversió
Ja que aquesta és la primera entrada que publico aquest any, no puc començar d'altra manera que (encara que ja sigui una miqueta tard) desitjant-vos a tots un molt bon any 2023!
Com ja és tradició (una tradició que vaig començar el darrer any...), la primera entrada de l'any la dedicaré a compartir els resultats del 2022 de la meva cartera d'inversió. Abans, sempre cal fer la preceptiva advertència prèvia: la informació que comparteixo al blog no s'ha d'entendre en cap cas com a consell o recomanació d'inversió. Tampoc ho faig per fardar de resultats o, com seria el cas aquest any, fustigar-me públicament. Simplement crec que potser aquestes dades i les meves reflexions poden ser útils a altres inversors particulars, sobretot a aquests que tot just comencen o es plantegen fer-ho, de cara a que puguin veure exemples pràctics concrets amb tots els pros i (molt important!) contres del que suposa invertir.
La cartera d'inversió es composa de 46% RV, 14% RF, 10% Or, 25% Efectiu i 5% Altres Inversions
Si llegiu aquest blog per primera vegada, o si ho feu molt de tant en tant, crec que és necessari fer un resum previ de la composició i filosofia de la meva cartera d'inversió.
En primer lloc, s'ha de destacar que és una cartera essencialment estàtica, és a dir, el pes dels diferents actius que la composen és manté inalterable al llarg del temps (això també s'acostuma a anomenar assignació estratègica d'actius, en contraposició a l'assignació tàctica d'actius), independentment de les condicions macroeconòmiques existents o previstes, valoracions dels actius o qualsevol altre factor.
Per tant, a cada tipus d'actiu li vaig assignar inicialment un percentatge que, mitjançant reajustaments i aportacions periòdiques (que faig cada mes), tracto de mantenir sempre dins del rang objectiu. A la següent imatge podeu veure una "foto" dels percentatges assignats inicialment (els que segueixo mantenint actualment, dècima amunt dècima avall):
Al blog ja he mencionat algun cop que veig la meva cartera com un híbrid entre una cartera Booglehead (formada per RV i RF) i una cartera permanent (dividida en quatre parts exactament iguals: RV, RF, or i efectiu). Un híbrid molt poc ortodox, això sí, ja que no només inverteixo a través de fons o ETFs indexats com proposen les dues estratègies anteriors, si no que també incorporo alguns fons d'inversió de gestió activa i diferents factors d'inversió o megatendències. També hi ha una petita part (el 5% que podeu veure a la imatge) destinada a inversions més especulatives i/o arriscades (el que Harry Browne, el creador de la cartera permanent, anomena cartera variable).
El retorn de la cartera ha sigut un -10,3% anual
Ara sí, anem al gra, què tal s'ha comportat doncs aquesta cartera al llarg de 2022? Doncs, com ja avançava en aquesta mateixa entrada, no gaire bé (després faré algunes matisacions). Concretament, el retorn de la cartera en el seu conjunt ha sigut d'un -10,3%. Això suposa una rendibilitat mensual mitjana del -0,9%, amb una volatilitat del 2,8% (mesurada com la desviació típica de les dades de rendibilitat mensual). És una volatilitat força elevada, hi ha hagut mesos amb caigudes superiors al 3% (gener -3,8%, juny -3,6% o agost -4,6%) i també mesos amb rebots considerables (per exemple juliol amb un +4,5%). En general, una diferencia significativa respecte al +13% de l'any anterior (si voleu més detalls, aquí us deixo l'entrada amb els resultats de 2021).
I ara venen les matisacions que mencionava abans: Primerament, la valoració de les dades anteriors és força subjectiva, pot semblar molt o pot semblar poc, tot depèn del que un esperi de la seva cartera (en funció dels objectius que hom tingui a llarg termini i de la seva tolerància al risc). També, cal veure-les dins del context en que es troba (en aquest cas, dels retorns dels mercats). I, per últim, també cal tenir present que són dades que es corresponen a un únic any, dins d'una inversió pensada per al llarg termini.
Dit això, mai és agradable "perdre" diners (per això deia abans que la cartera no s'ha comportat gaire bé), però entenc que el context és el que és i que no es pot pretendre que la cartera sempre estigui en positiu i amb retorns com els dels darrers anys. La pujada dels tipus d'interès, motivada per la lluita dels bancs centrals per a posar fre a la inflació, ha fet mal tant a la renda variable com a la fixa. Això no és cap sorpresa, la valoració de les empreses es veu afectada pel tipus d'interès vigent (sobretot afecta a les empreses de creixement, en aquest article expliquen molt bé el perquè) i els bons emesos a tipus propers a zero perden atractiu a mesura que els tipus pugen (i, per tant, surten al mercat nous bons a tipus més atractius). A més a més, les previsibles implicacions d'aquestes pujades sobre l'economia real (desembocaran finalment en recessió, afectant per tant als beneficis de les empreses, o no?) i sobre la no-tan-real (la fi del "diner gratis" té un efecte directe en les valoracions de molts actius, sobretot els de més risc) provoquen incerteses als mercats, que s'uneixen a les ja existents causades per la invasió d'Ucraïna o altres motius geopolítics.
En resum, la cartera s'ha comportat tal i com cabria esperar, tenint en compte els actius que la composen i la situació dels mercats aquest darrer any. Evidentment, aquest darrer any hi ha hagut alternatives millors, però aquestes alternatives impliquen una clarividència per a predir els mercats per a la qual no em veig capacitat. En el meu cas, crec que una cartera estàtica diversificada amb uns objectius de rendibilitat i volatilitat adequats per al meu perfil inversor (en base als backtests realitzats, sent conscient que aquests són només orientatius i en cap cas són garantia de res) és la millor opció que puc triar.
La cartera de fons indexats ha caigut un -13,6%
Un cop vist el retorn global de la cartera, resumiré els retorns dels principals actius que la composen. Començo amb la cartera de fons indexats que tinc a l'entitat MyInvestor, que actualment suposa un gairebé un 20% del patrimoni total invertit. Aquest 2022 el retorn d'aquesta cartera de fons (composada per 65% RV Global, 10% RV Emergent i 25% RF Global) ha sigut -13,6%.
La cartera de fons "mixta" ha caigut un -20,2%
Pel que fa a la cartera de fons de gestió actius i indexats que tinc a l'entitat Renta4, que suposa més d'un 30% del patrimoni total invertit, el retorn anual ha sigut -20,2%. Aquí han pesat molt els dos fons que porto en cartera que inverteixen en empreses tipus growth i/o tecnològiques, que han tingut caigudes superiors al -30%. A més a més, els porto amb divisa coberta, així que no m'he beneficiat de l'apreciació del dòlar respecte a l'euro (recordem que per a l'inversor en euros, la caiguda dels mercats de renda variable s'ha vist basant esmorteïda per aquest motiu). Per contra, el fons d'empreses tipus value (aquest sí, sense cobertura divisa) ha tancat lleugerament en positiu.
L'or (en euros) ha pujat un +6%
Com podeu veure, la part de renda variable i renda fixa de la cartera (en la que inverteixo majoritàriament a través de les dues carteres de fons d'inversió anteriors, encara que també tinc un petit percentatge en dos plans de pensions) ha patit bastant aquest any. La nota positiva, literalment, la ha dut l'or amb un retorn del +6% al llarg d'aquest darrer any. L'or, com he dit a l'inici, suposa un 10% del total invertit, així que aquesta pujada esmorteix una mica la caiguda de la meva cartera d'inversió en el seu conjunt (això sí, amb un volatilitat també força elevada). Cal remarcar que els ETFs d'or que porto en cartera són en euros (i així ha de ser per a un inversor europeu que no tingui intenció d'especular amb les divises), mesurat en dòlars l'or s'ha quedat pràcticament pla.
A l'efectiu no li he tret pràcticament cap rendibilitat
L'altre gran component de la cartera (pesa un 25%) que també ha contribuït a esmorteir la caiguda (i, aquest sí, també a reduir la volatilitat) és l'efectiu. Aquí no hi ha gaire retorn que mesurar... Ara que comencen a pujar els tipus és esperable que puguem tornar a veure dipòsits o comptes remunerats que ofereixin una mica de rendibilitat. Cal, això sí, començar a buscar-los fora de la banca tradicional espanyola (els quatre grans formen, a efectes pràctics, un oligopoli i no hi ha gaire competència entre ells per atraure l'efectiu dels clients). De moment, a l'espera que els bancs actualitzin les seves ofertes, he començat a adquirir lletres del tresor (a 6 i 9 mesos) com a equivalent a l'efectiu per a obtenir una mica de rendibilitat extra.
Resta d'inversions (accions, crowdlending i criptomonedes): una mica de tot...
Per últim, a l'apartat destinat a les "Altres inversions" (recordo que només suposa un 5% del total), vull destacar el següent:
- Aquest darrer any he operat molt poc comprant/venent accions individuals (o opcions sobre accions). Segons els càlculs que he fet tanco lleugerament en positiu, tot i que porto una acció en cartera que no fa més que caure des de que la vaig comprar fa un parell d'anys (i que aniré venent per a treure-me-la ja de sobre i compensar guanys de cara a la declaració de la renda).
- La inversió en crowdlending segueix funcionant raonablement bé. Segueixo en torn al 11-12% de rendibilitat, si bé hi ha alguns préstecs pendents de recuperació. Tot i que, personalment, no m'agraden els canvis que han fet a la plataforma Mintos (abans s'hi invertia en préstecs individuals, ara en "paquets"), de moment no tinc intenció de fer cap canvi.
- Les criptomonedes també suposen una petita part de la meva cartera (i amb les caigudes d'aquest darrer any, encara s'ha convertit en una part més petita...). Com sempre dic, no les tinc com a inversió si no per a aprendre de què va la cosa, per si arriba el cas que aquests coneixements arriben a ser útils/necessaris en un futur pròxim. Aquí hi incloc principalment Bitcoin, però també altres (tot i que, segons el meu parer, són "animals" completament diferents) com Ethereum o Polygon .
Doncs fins aquí el meu resum de 2022. Ara tocaria fer les prediccions per a 2023, però, com ja sabreu, considero que això queda totalment fora del meu àmbit de competència (encara que potser m'animo a escriure una entrada per a "jugar" a fer les meves apostes i tornar-ho a repassar d'aquí un any, un exercici purament lúdic, res més). Espero que us hagi semblat interessant l'entrada i en pugueu treure alguna ensenyança o reflexió de les meves "penes" d'aquest darrer any. Gràcies pel vostre temps!
Molt interessant i útil, com sempre. Gràcies pel teu temps i feliç 2023!
ResponEliminaMoltes gràcies a tu per la lectura i pel comentari!
EliminaGenial com sempre!
ResponEliminaMoltes gràcies!
Elimina