La meva cartera de fons d'inversió a Renta4 (actualització novembre 2021)

NOTA: La composició de la cartera explicada en aquesta entrada ha quedat desactualitzada. Si voleu llegir l'entrada actualitzada feu click aquí. No elimino aquesta entrada per què la filosofia de la cartera es manté i trobo que també pot ser interessant veure l'històric de canvis de fons d'inversió.

Avui toca compartir l'actualització d'una de les dues carteres de fons d'inversió que tinc. La cartera de la que parlaré es composa de diferents fons de gestió activa i també d'algun fons indexat (l'altra cartera es composa únicament de fons indexats, us deixo l'enllaç a l'entrada on en parlo per si també us interessa: La meva cartera de fons indexats a MyInvestor).

Aquesta cartera la vaig crear el setembre de 2018, subscrivint les participacions als diferents fons d'inversió a través de l'entitat Renta4. Des de llavors no havia fet cap canvi, únicament hi he anat fent aportacions cada mes tractant de mantenir sempre els percentatges assignats a cada fons dins del rang objectiu.

Recentment he incorporat un nou fons tipus value a la cartera: el Robeco BP Global Premium Equities

Feia temps que em plantejava incorporar-hi un altre fons d'inversió, de tipus value, per a compensar una mica els pesos globals de la cartera, segons el meu parer massa esbiaixada cap al growth. Finalment, el fons triat ha sigut el Robeco BP Global Premium Equities (LU0203975437).

Tenia altres fons d'inversió similars en seguiment (en aquesta entrada en vaig parlar), però finalment he triat aquest. Buscava un fons realment value (que les empreses, els sectors i les ràtios del fons ho fossin), global (que no estigués massa esbiaixat cap algun país o regió en concret) i amb uns costos raonables, i crec que aquest fons és el que millor compleix els anteriors requisits. Per descomptat, com la resta del contingut del blog, això no suposa un consell o una recomanació d'inversió, simplement comparteixo informació sobre la meva cartera i les decisions que prenc en base a les meves pròpies circumstancies personals.

La filosofia i objectius de la cartera no han canviat

Aquesta incorporació és l'únic canvi que he fet a la cartera, canvi que m'ha obligat a redistribuir els pesos assignats a cadascun dels fons, però la resta de característiques de la cartera no ha canviat, especialment la filosofia d'inversió i els objectius de rendibilitat i volatilitat. Per aquest motiu no he esborrat l'entrada original on vaig presentar la cartera, ja que el seu contingut (a excepció de la distribució de fons d'inversió) segueix vigent i també pot ser interessant anar veient l'evolució de la cartera al llarg dels anys. Aquí us deixo l'enllaç per si també voleu donar-li una ullada: La meva cartera de fons d'inversió a Renta4.

En relació amb el moment concret de realitzar aquesta incorporació d'un nou fons, no he buscat fer el que es coneix com a market timing, és a dir, fer canvis en la cartera tractant d'anticipar-se als moviments dels mercats per a obtenir millors retorns. La incorporació l'he feta després de rumiar-ho amb molta calma, no sé si a curt termini ha sigut un bon moment per a entrar-hi, si ho hauria d'haver fet abans o si encara hagués sigut millor esperar una mica més (de fet, ni ho sé ni m'ha de preocupar gaire, ja que la meva intenció és mantenir la inversió durant molts anys).

La cartera es composa d'un 74% renda variable i un 26% renda fixa

Com deia abans, la incorporació d'un nou fons m'ha obligat a redistribuir els pesos dels diferents fons d'inversió que formen part de la cartera.

El que es manté és la relació entre renda variable i renta fixa. Per a determinar el percentatge dedicat a cadascuna de les categories utilitzo una aproximació basada en la meva edat i perfil de risc. Ara mateix els percentatges objectiu són 74% RV i 26% RF.

A continuació podeu veure un gràfic resum amb els percentatges objectius assignats a cada fons d'inversió, més endavant en parlaré més detalladament:

Distribució percentatges fons d'inversió
La part de renda variable es composa de 7 fons, combinant gestió activa i indexada, factors i megatendències

Pel que fa a la renda variable, després de la incorporació del fons de Robeco, la cartera está formada per un total de 7 fons: dos fons globals (un d'ells indexat) que formen el nucli de la cartera, tres fons amb exposició a diferents factors i regions i dos fons més centrats en determinats sectors. Aquí teniu la llista detallada, incloent pes assignat i ISIN dels fons:

  • 15% Amundi Index MSCI World (LU0996182563): Un fons global indexat, utilitzo la versió denominada en euros. Poc més a explicar, com a fons indexat només busco que repliqui l'índex de manera física amb un tracking error reduït i amb baixes comissions (quan el vaig contractar Renta4 no cobrava comissió de custodia, ara sí que en cobra per a noves contractacions del fons).
  • 15% Morgan Stanley Global Opportunity (LU0552385618): Un altre fons global, en aquest cas de gestió activa, juntament amb l'anterior conforma el nucli de la cartera. Utilitzo la classe denominada en euros i amb cobertura de divisa. La composició de la seva cartera tendeix cap a les accions large cap i de tipus growth.
  • 10% Robeco BP Global Premium Equities ((LU0203975437): Fons global de gestió activa, centrat en accions tipus value. L'objectiu és que aquest fons serveixi per, en certa manera, compensar el biaix que té la cartera cap al growth. Utilitzo la classe denominada en euros i sense cobertura de divisa.
  • 10% Goldman Sachs US Small Cap (LU0234683018): Fons de gestió activa, basat en el factor small cap, en part per a compensar tota la resta de la cartera més centrada en empreses grans. En el seu moment, no trobava cap fons global que m'acabés de fer el pes, així que vaig decidir-me per aquest que inverteix en els Estats Units (al cap i a la fi, és el mercat amb més pes globalment i on crec que hi ha més potencial per a aquest tipus d'empreses).
  • 10% Jupiter European Growth (LU0260085492): Un altre fons de gestió activa, basat en el factor growth, inverteix en empreses europees. Dins de la meva cartera, aquest fons té la funció d'equilibrar una mica la distribució geogràfica dels actius, augmentant el pes d'Europa (ja que és la regió en la que visc, la divisa de la qual utilitzo diàriament) en el conjunt de la cartera.
  • 7% Bellevue Adamant Medtech & Services (LU0415391431): Una aposta personal per les megatendències. És un fons d'empreses del sector salut, més concretament d'empreses dedicades a l'equipament i als serveis mèdics (teòricament, tenen menys volatilitat que les farmacèutiques, sempre pendents de l'èxit dels seus fàrmacs, de les autoritzacions d'agències governamentals, de les patents i d'altres factors).
  • 7% Polar Capital Global Technology (IE00BTN23623): Un altre fons per a tractar d'aprofitar-se de les megatendències, en aquest cas d'una manera molt més genèrica, ja que no aposto per cap tecnologia en concret si no pel sector tecnològic en conjunt.
La part de renda fixa es composa de 3 fons, tots ells indexats

Pel que fa a la renda fixa, utilitzo 3 fons, tots ells indexats, dividint el capital en part iguals aproximadament:

  • 9% Amundi Index J.P. Morgan GBI Global Govies (LU0389812933): Un fons indexat que inverteix en deute públic global.
  • 9% Amundi Index J.P. Morgan EMU Govies (LU1050470373): Un altre fons indexat que inverteix en deute públic, però en aquest cas només dels països de la zona Euro (de nou, es tracta d'equilibrar geogràficament la cartera).
  • 8% Amundi Index Euro AGG Corporate (LU1050469367): Un altre fons indexat, a diferencia dels altres dos, aquest és de deute privat (només d'empreses europees). Així, 1/3 seria deute privat i 2/3 deute públic, la mateixa proporció aproximada que a molts índexs generals de renda fixa.
Des dels seus inicis, la cartera porta una rendibilitat anualitzada superior al 14%

Tot i que s'ha de tenir en compte que és un període de temps massa curt com per a extreure'n moltes conclusions, de moment estic força satisfet amb el comportament de la cartera des de la seva creació al setembre de 2018. També cal tenir en compte que ha sigut un període de molta bonança pel que fa als mercats, només interromput (molt breument) durant els inicis de la pandèmia.

Des dels seus inicis, la rendibilitat anualitzada de la cartera ha sigut d'un +12'31% TWR / +14'69% MWR. El drawdown i la volatilitat s'han mantingut dins d'uns marges força acceptables al llarg d'aquest període de temps, tenint en compte la meva tolerància al risc, fins i tot durant les caigudes causades per la pandèmia.

A la primera entrada on vaig parlar d'aquesta cartera vaig comentar que, durant aquest temps, alguns fons ho havien fet excepcionalment bé, mentre que altres s'havien quedat enrere o, fins i tot, havien tingut un comportament bastant desastrós. També deia que això era per perfectament normal, fins i tot desitjable en una cartera diversificada (com pretén ser aquesta), i que era probable que en el futur es giressin les tornes.

Doncs, efectivament, aquest darrer any els fons que ho havien fet excepcionalment bé fins aquell moment (com el MS Global Oportunity o els sectorials Bellevue Adamant Medtech i Polar Capital Global Technology), s'han quedat enrere. Mentre que el que era l'ovella negra (el GS US Small Caps) ha obtingut uns retorns espectaculars aquest darrer any.

És una cartera a llarg termini, hi faig aportacions mensuals i reajustaments per a mantenir els percentatges assignats

Tot i que aquesta és una cartera a llarg termini (15 o 20 anys), això no vol dir que sigui totalment inamovible. A més a més d'anar ajustant els percentatges RV/RF a mesura que passin els anys, també és possible que vagi afegint algun fons nou (com he fet recentment amb el Robeco) o n'elimini algun dels que tinc actualment. L'objectiu és que qualsevol canvi estigui prou meditat i que es justifiqui amb un canvi evident i durador de les condicions existents (a nivell macroeconòmic o en la política dels fons que composen la cartera).

Actualment hi faig aportacions mensuals cada dia 15 (sempre la mateixa quantitat, passi el que passi), tractant que els percentatges assignats als fons es mantinguin dins del seu rang objectiu.

Pel que fa als reajustaments, he establert fer-los en cas de que algun fons es desviï un +/-25% sobre el percentatge assignat. De moment no m'ha calgut fer-ne cap, per ara amb les aportacions mensuals és suficient per a mantenir els percentatges. Però, a mesura que l'import invertit vagi creixent i les aportacions mensuals suposin un pes més reduït sobre el total, és més probable que em toqui fer algun traspàs des dels fons que més s'han revaloritzat cap als que s'han quedat més enrere.


Espero que us hagi semblat interessant aquesta informació que he compartit, com sempre, les vostres opinions i comentaris són benvingudes al blog!

Comentaris

  1. Bon dia i molt bona feina com sempre! Pregunta des del més absolut desconeixement. Quines avantatges i inconvenients veus entre tenir una cartera com la teva i tenir únicament una cartera amb fons indexats (partint d'una distribució similar quant a RV i RF) que tingui sols un un fons per replicar la RF i quant a RV un valor que repliqui l'economia mundial i un altre els mercats emergents?
    Entenc que el que pretens principalment segons tu mateix dius es diversificar, però si no m'equivoco en algunes simulacions tenir una cartera adaptada a una filosofia més senzilla amb un termini de temps prou llarg presenta retorns econòmics que tampoc distarien molt de la teva filosofia.
    Ho dic amb tot el respecte i partint de la base que no tinc ni la més remota idea o fins i tot per si et planteges fer una entrada al respecte.
    Salut i calers!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bona pregunta aquesta que em planteges!

      Fa temps vaig publicar una entrada on comentava la meva opinió personal sobre aquest tema: https://www.elscalers.com/2020/12/gestio-activa-vs-gestio-passiva.html

      De manera resumida: estic convençut sobre els principals avantatges de la indexació (de fet, a part d'aquesta, tinc una altra cartera 100% indexada amb només 3 fons, tal i com la que proposes) però... i si complementar-ho amb una gestió activa esbiaixant la cartera vers certs factors i sectors/megatendències pot obtenir millors retorns (major rendibilitat i/o menor volatilitat) tal i com argumenten alguns gestors?

      Com que no crec que ambdues estratègies siguin incompatibles i no sé del cert quina és millor, tinc una cartera 100% indexada i aquesta més "experimental" (indexada + gestió activa factors i megatendències).

      També estic fent un seguiment d'aquest "experiment" (https://www.elscalers.com/2021/05/comparacio-cartera-indexada-vs-cartera-variada.html), d'aquí 10 anys o així veurem què tal ha anat... ;)

      Elimina
  2. espero que no t'ennueguis perquè no he posat ni una miserable coma, disculpa per les presses escrivint.

    ResponElimina
    Respostes
    1. hahaha, no passa res! L'editor per a escriure missatges no és gaire amigable, la veritat...

      No sé si m'he expressat prou bé en "tan poques" línies, espero haver sapigut respondre a la teva pregunta.

      Moltes gràcies com sempre pels teus comentaris! Salut i calers!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada