Comparació dels retorns de les meves carteres de fons d'inversió: fons indexats vs. fons de tot tipus
La finalitat d'aquesta entrada no és altra que compartir el meu anàlisi, i la subsegüent reflexió, sobre els retorns de les meves dues carteres de fons d'inversió: la que està formada exclusivament per fons indexats i l'altra, formada tant per fons de gestió activa com passiva.
Des que vaig començar a llegir sobre diferents estratègies d'inversió, els arguments de John C. Bogle i d'altres autors a favor de la indexació m'han semblat força intuïtius i convincents. En el meu cas particular, sent conscient dels meus coneixements limitats pel que fa a l'anàlisi fonamental, tècnic o macroeconòmic, trobo molt raonable desistir de qualsevol intent de batre al mercat pel meu propi compte. I, també, de tractar de detectar quins gestors poden aconseguir-ho (si és que hi ha cap que pugui batre al mercat de forma consistent en el temps).
Tinc dues carteres de fons d'inversió: una formada per fons de tot tipus (indexats, gestió activa, factors, megatendències) i una altra totalment indexada
Així doncs, un cop vaig disposar de nou de capital suficient (després de la descapitalització que va suposar l'adquisició de la meva vivenda), vaig conformar una cartera de fons d'inversió, a l'entitat Renta4, on reservava un pes molt significatiu als fons indexats: un fons indexat al MSCI World de la gestora Amundi forma el nucli de la part de renda variable i la part de renda fixa està formada exclusivament per fons indexats. No és una cartera totalment indexada, ja que hi ha també fons de gestió activa i amb focus en diferents factors i megatendències. Si voleu conèixer alguns detalls més sobre aquesta cartera podeu llegir l'entrada on en parlo: La meva cartera de fons d'inversió a Renta4.
Fa poc més d'un any que, aprofitant l'entrada al mercat de l'entitat MyInvestor i la possibilitat d'invertir en els fons indexats de la gestora Vanguard, vaig crear una altra cartera de fons d'inversió conformada al 100% per fons indexats. Els fons de Vanguard (amb unes comissions més baixes que Amundi) no estan disponibles a Renta4 per a petits inversors, ja que es requereixen 100.000 € de subscripció mínima. L'entrada en joc de MyInvestor, i les seves comptes òmnibus per a poder subscriure els fons de Vanguard, va ser l'al·licient que va fer que m'acabés d'animar a conformar una cartera Boglehead totalment indexada. Si voleu saber més coses sobre aquesta cartera podeu llegir l'entrada on en parlo: La meva cartera de fons indexats a MyInvestor.
Composició cartera fons actius i indexats a Renta4 |
Composició cartera fons indexats a MyInvestor |
Les dues carteres són bastant comparables pel que fa a la seva composició, la relació entre renda variable i renda fixa és molt similar (encara que hi hagi diferències significatives en la distribució geogràfica i sectorial de la renda variable), així que els retorns d'aquest primer any m'han servit en certa manera com a experiment personal. És un experiment a llarg termini, un any és molt poc temps i no hem d'extreure'n conclusions precipitades, però pot ser l'anàlisi del primer any ja ens pugui dir alguna cosa al respecte.
La cartera no indexada ha tingut una rendibilitat superior a la indexada, amb una volatilitat molt similar
Començo amb una taula resum amb les rendibilitats d'ambdues carteres (la informació l'he extret de la pàgina web de Morningstar, on hi tinc carregades les diferents posicions de les meves dues carteres de fons d'inversió):
Sembla que aquest darrer any, si comparem la rendibilitat, he encertat amb els fons de gestió activa. Òbviament, aquest "encert" fa referència només a la comparació amb la meva altra cartera (la indexada), per descomptat que hi ha moltes altres seleccions de fons que han obtingut rendibilitats molt superiors. També cal posar en context aquestes rendibilitats, recordem que els mercats van marcar mínims al març i des de llavors pràcticament no han deixat de pujar.
Esperava que, a canvi d'aquesta major rendibilitat, la volatilitat fos molt més alta, però la diferència no ha sigut gaire significativa. Calculant-la en base a les dades de rendibilitat mensuals anteriors, la volatilitat de la cartera de Renta4 ha sigut un 2,41%, en comparació amb el 2,27% de la cartera de MyInvestor. Així que, en definitiva, la ràtio de Sharpe (que mesura el excés de rendibilitat d'una cartera en relació amb la seva volatilitat) de la cartera de Renta4 ha sigut molt més alta que la ràtio de la cartera totalment indexada.
Els fons de gestió activa enfocats a empreses de creixement i tecnològiques han marcat la diferència pel que fa a la rendibilitat
Si mirem en detall la rendibilitat individual dels fons que composen la cartera, podrem entendre el perquè, primer us copio els fons de la cartera indexada:
I, a continuació, podeu veure els fons de l'altra cartera:
(Per cert, si féssim la ponderació corresponent, les rendibilitats totals obtingudes no serien les mateixes que les obtingudes per les meves carteres, ja que hi he anat fent aportacions periòdiques al llarg de tot l'any).
Primer de tot, podem destacar que les rendibilitats del dos fons indexats de renda varaible global, el de Vanguard i el d'Amundi, han sigut gairebé idèntiques (la rendibilitat del de Vanguard una centèsima superior, ¿potser degut a les menors comissions?). També han sigut similars, en termes relatius, les rendibilitats de la part corresponent a la renda fixa.
Però, si ens centrem només en la part corresponent a la renda variable, veiem que alguns fons actius de la cartera de Renta4 estan per sobre del fons indexat i altres estan per sota en quant a rendibilitat. Això no és cap sorpresa, és quelcom totalment esperable i desitjable en una cartera suposadament ben diversificada. El que ha marcat la diferència ha sigut que dos dels fons que han superat la rendibilitat dels fons indexats (els dos que he remarcat en color groc a la taula anterior) ho han fet amb una diferència força àmplia.
Els dos fons en qüestió (MS Global Opportunity i Polar Capital Global Technology) sobreponderen les accions de creixement i, concretament, les empreses tecnològiques. Un ho fa per decisió activa dels seus gestors i l'altre perquè és un fons sectorial especialitzat precisament en la tecnologia. Com ja sabem, la rendibilitat d'aquest tipus d'accions ha crescut molt significativament degut a la situació generada a causa de la pandèmia de coronavirus. Aquesta situació puntual (això és el que tots esperem) ha sigut la que ha marcat la diferència.
L'important són els resultats a llarg termini, els obtinguts aquest any són purament conjunturals
Així doncs, la meva conclusió és que, aquest any, la meva cartera no indexada ha superat a la indexada degut, en gran part, a fets conjunturals. Tot i ser conscient d'aquest fet, la meva aposta per la tecnologia dins de la cartera de Renta4 es manté, no obstant, és una aposta pensant en el llarg plaç i no en situacions puntuals.
Aquest darrer any la diferència de rendibilitats ha sigut prou significativa, degut a les causes mencionades anteriorment, però crec que aquesta no serà la tònica habitual en el futur. A vegades li tocarà "guanyar" a la cartera indexada i altres vegades a la no indexada, l'important és el resultat a llarg termini. Així que seguiré fent any rere any el seguiment de les dues carteres (i, si interessa, compartint-ho al blog), a veure si la major volatilitat que previsiblement tingui la meva selecció de fons es tradueix en una major rendibilitat o si, al contrari, la decisió més encertada hagués sigut optar només per una cartera totalment indexada.
Molt bo el post d'avui encara que, com bé indiques, en comptes d'un any (amb el tema conjuntural de la pandèmia) seria bo comparar-ho a 10 anys. I és que com el volgut Bogle comenta en un dels seus llibres, la indexació fa que l'inversor es porti el 99% de la rendibilitat generada en el mercat a causa d'aquestes comissions tan baixes i que són clau per no quedar-se al 70% de la rendibilitat generada a llarg termini). Per tant, un bon apunt més d'educació financera per a tot aquell que vol derrotar el nostre major enemic: la inflació!
ResponEliminaDoncs sí, la comparació que importa serà la que faci d'aquí 10 anys (o més!). La intenció és mantenir a llarg termini ambdues carteres (la cartera indexada sense cap canvi i l'altra amb alguna petita variació) i anar-ho comparant. Veure'm si realment una selecció de fons com la meva aconsegueix generar prou "alfa" com per a vèncer les comissions.
Elimina