Abans de començar a invertir

Posem per cas que tenim uns estalvis al nostre compte corrent, pels quals el banc ens està donant un fantàstic 0% anual, i volem fer alguna cosa amb ells per tal de treure'n algun profit (ja sigui per a la nostra jubilació, pels estudis dels nostres fills o, simplement, per a que la inflació no se'ls vagi cruspint any rere any). 

Inversió creixent
Si, fins ara, no has llegit res sobre inversions i parteixes des de cero segurament t'estiguis preguntant per on s'hauria de començar, què s'ha de fer per invertir? Entre l'enorme quantitat d'opcions que hi han, quina és la millor opció d'inversió

No existeix la millor opció, existeix la opció que millor s'ajusta a les meves circumstàncies personals 

Hi ha una frase que repetiré molt en aquest blog: no existeix la millor opció, existeix la opció que millor s'ajusta a les meves circumstàncies personals. Així, del que parlaré en aquesta entrada es sobre les preguntes que m'he de fer per a determinar les meves circumstancies personals, en base a les quals podré construir la meva cartera d'inversió

Ens hem de preguntar "on sóc?" "on vull arribar?" i "com vull que sigui el camí?" 

Un cop feta la advertència anterior, passo a parlar sobre com començar a invertir. La resposta a aquesta pregunta està en nosaltres mateixos i per a obtenir-la ens hem de fer les següents preguntes: on sóc? on vull arribar? com vull que sigui el camí?.

És imprescindible que siguem sincers amb nosaltres mateixos i responguem a les preguntes analitzant-les amb deteniment. No té cap sentit enganyar-nos i perseguir objectius irrealitzables o assumir més riscos dels que estem disposats a tolerar. 

On sóc? Quantificar i analitzar estalvis, deutes, ingressos i despeses

La primera pregunta fa referència a les nostres circumstancies econòmiques actuals.  Principalment quants estalvis tenim, si tenim deutes o no, les nostres despeses, els nostres ingressos i la resta entre les dues anteriors (és a dir, la nostra capacitat d'estalvi).

També hem d'analitzar la probabilitat de que aquestes circumstancies puguin canviar amb el transcurs del temps (especialment, en funció de l'estabilitat de la nostra o les nostres fonts d'ingressos o si hi ha alguna circumstancia que ens faci preveure que haurem d'augmentar les nostres despeses en un futur).

Lògicament, si les despeses són superiors als ingressos no cal que seguim, alguna cosa estem fent malament i haurem de posar-hi remei (habitualment reduint les despeses) abans de poder dedicar-nos a invertir. 

Amb les dades anteriors també podem determinar si tenim prou coixí, més conegut com a fons d'emergència, per a poder fer front a possibles eventualitats (habitualment es diu que aquest coixí ha de ser equivalent a les despeses de 6 mesos, tot i que en una futura entrada vull fer algunes puntualitzacions al respecte). Si no tenim cap coixí o el considerem insuficient, els nostres estalvis haurien d'anar destinats primerament a constituir un fons d'emergència adequat abans que a la inversió.

També hem d'analitzar els nostres deutes i decidir si es més convenient amortitzar deute o invertir. Això dependrà del tipus d'interès aplicable als deutes, si és superior a la rendibilitat que esperem obtenir, és millor destinar els estalvis a amortitzar o cancel·lar totalment els deutes. Els crèdits al consum (targetes de crèdit, compres fraccionades o, en general, qualsevol préstec que no sigui un préstec hipotecari) solen tenir un interès molt elevat, pel que sempre és bona opció treure'ns de sobre aquests deutes quan abans millor.

Un cop analitzades les dades sobre les nostres circumstancies econòmiques sabrem de quants diners disposem per a realitzar la aportació inicial a la nostra cartera d'inversions i si podrem fer-hi aportacions addicionals de manera periòdica.

On vull arribar? Objectiu realista, mesurable i amb plaç determinat

La segona pregunta (On vull arribar?) fa referència als objectius que em proposo assolir amb les meves inversions. Dit d'una manera més planera: per a què vull els calers?

Potser vull jubilar-me abans d'hora o disposar d'uns ingressos addicionals a la pensió pública (això per als qui arribin a tenir pensió, tal i com van les coses...), o potser vull comprar-me una vivenda en un futur o emprendre algun projecte personal que requereixi una inversió inicial important, o podria ser que volgués treballar menys hores en un futur o canviar de feina a una més gratificant o menys estressant (i pitjor pagada...),...

Com veieu, les opcions són infinites, segur que tu ja has pensat la teva o les teves (pots tenir més d'un objectiu diferent). L'únic que importa és que tot objectiu que ens marquem sigui realista, mesurable i que tingui un plaç determinat. Mesurable vol dir que hem de pensar en una quantitat de diners més o menys determinada. En funció de la quantitat aportada inicialment, de les aportacions periòdiques i del plaç estimat es podrà determinar la rendibilitat desitjada i, per tant, si l'objectiu és realista o no.

Com vull que sigui el camí? Tolerància al risc i coneixements previs

Per últim, ens hem de preguntar com ens agradaria que fos el camí fins a arribar al nostre objectiu. Volem que sigui una passejada tranquil·la per un camí ben pavimentat i sense cap pendent o ens són indiferents els sotracs i les constants pujades i baixades mentre arribem al nostre destí? En resum, quina és la nostra tolerància al risc?

La nostra tolerància al risc determinarà la composició de la nostra cartera d'inversió. Hi han actius més volàtils (tenen grans pujades, però també grans baixades) que altres. Ens hem de preguntar, i respondre sincerament, com reaccionariem si la nostra cartera disminuís de cop i volta un 30%, un 40% o un 50% per a poder determinar quina és la nostra tolerància.

S'ha de tenir en compte que un major risc, habitualment, suposa una major rendibilitat (el mercat ha de "premiar" d'alguna manera als inversors que assumeixen riscos, del contrari només invertiríem en actius segurs). Els actius que tenen una major rendibilitat a llarg plaç solen tenir moltes fluctuacions a curt plaç. 

Aquest factor també és imprescindible a l'hora de determinar si la rendibilitat desitjada és realista o no, recordant sempre que mai hem d'anteposar la rendibilitat a la nostra tolerància al risc.

Com vull fer el camí? Sol o acompanyat per un assessor professional i independent?

A la pregunta de com volem que sigui el camí també hem de respondre si volem fer-lo tot sols o si preferim que ens acompanyin i orientin. Per a decidir si necessitem ajuda o no caldrà ser conscient dels nostres coneixements previs sobre inversions i, sobretot, de les nostres ganes d'aprendre.

He de dir que començar a invertir per un mateix no es gens difícil si hi posés interès i hi dediques unes horetes a informar-te. Precisament aquest blog pretén donar a conèixer diferents recursos per a iniciar-se en el món de la inversió.

Si no disposes de prou temps o si simplement no tens ganes de formar-te (tot i que jo t'insistiria en que ho fessis, pel teu propi bé) no hi ha cap problema en posar-se en mans d'un professional independent. "Professional" vol dir una persona que hagi estudiat i tingui les habilitacions necessàries com a assessor d'inversions, no un paio qualsevol que escrigui a les xarxes socials o que (ehem...) tingui un blog sobre inversions. "Independent" vol dir que el seu negoci sigui precisament assessorar i que només cobri dels clients als que assessora (ja sigui una quantitat fixa o en funció dels resultats), per tant, que no rebi comissions o pressions externes per a col·locar-te productes que no t'interessen. Ho sento però l'empleat del teu "banc de confiança" (ho poso entre cometes perquè és un oximoron), no és independent i, moltes vegades, tampoc és professional ja que no ha rebut la formació adequada.


Aquesta és la primera entrada d'una sèrie que etiquetaré com a "començar a invertir", destinada a tothom que tot just estigui als inicis de la seva aventura com a inversor. Més endavant parlaré dels diferents tipus d'actius financers, estratègies d'inversió i alguns conceptes que ha de conèixer tot inversor particular. Si tens algun dubte o vols que parli sobre algun tema en concret, si us plau deixa el teu comentari.


Comentaris